Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Τα ψέματα, το κρατικοεπιχειρηματικό έγκλημα και η ειρωνεία

Του Στράτου Γεωργούλα, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Περί «φαρμακευτικής κάνναβης»

Μας διαφήμισε η κυβέρνηση το νέο της νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη με ένα βίντεο με τίτλο «είναι λογικό και δεν αλλάζει», ένα νομοσχέδιο που στηρίχθηκε από όλο το μιντιακό, και όχι μόνο, κατεστημένο.

Τόσο στη βιντεοπροώθηση όσο και στην παρουσίαση στη Βουλή, κυριάρχησαν τα ψέματα (όπως και σε κάθε νομοθετική ρύθμιση άλλωστε), με βασικότερο αυτό, ότι το νομοσχέδιο «σέβεται τα αιτήματα των ασθενών».

Αλήθεια; Γιατί τότε, πουθενά σε όλο το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει ρύθμιση για τη συνταγογράφηση σε ασθενείς της φαρμακευτικής κάνναβης;

Λοιπόν, ας είμαστε σοβαροί και ας διαβάσουμε γραμμή γραμμή το σχετικό νομοσχέδιο. Οι διατάξεις αυτού του νόμου είναι η διευκόλυνση μιας χούφτας συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών για «επενδύσεις» χωρίς δημόσιο και επιστημονικό έλεγχο. Όπως κάνουν οι ίδιες αυτές πολυεθνικές και σε άλλες χώρες του τρίτου κόσμου, χωρίς τα εμπόδια μιας εργατικής ή άλλης προστατευτικής νομοθεσίας. Φυσικά δεν προβλέπονται δημόσιες επενδύσεις σε μικρούς αγρότες ή ντόπιους βιοτέχνες, φυσικά δεν προβλέπεται μια κρατική βιομηχανία φαρμάκου που θα αξιοποιεί τα παραγόμενα προϊόντα με αυστηρό έλεγχο.

Για να εξασφαλιστεί το τελείως ανεξέλεγκτο αυτών των πολυεθνικών, σε αυτό το νόμο (σε σχέση με τον προηγούμενο που αντικαθιστά) προβλέπεται, η επιστημονική επιτροπή ναρκωτικών να ΜΗΝ εκφράζει γνώμη για τις υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν «οι επενδύσεις» (παρ. 6 Άρθρο 2Α). Έτσι, θα μπορούμε να αδιαφορούμε και για το ΚΕΘΕΑ που, σε δελτίο τύπου, μάς ενημερώνει ότι σε αντίστοιχες «απελευθερώσεις επενδύσεων» σε άλλες χώρες, αυξήθηκε η χρήση κανονικής κάνναβης σε μαθητές λυκείων.

Συνοψίζοντας, το νομοσχέδιο είναι ένα κρατικοεπιχειρηματικό έγκλημα. Αφήνει ανεξέλεγκτες πολυεθνικές εταιρείες από οποιοδήποτε έλεγχο, δημόσιο ή και επιστημονικό (όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες «επενδύσεις», Σκουριές, Ελληνικό, κλπ), οι οποίες, στο τέλος, τα προϊόντα τους, τα δίνουν στο ίδιο το πολυεθνικό σύστημα φαρμακοβιομηχανίας που μάθαμε πρόσφατα ότι έχει διαφθείρει το μισό πολιτικό σύστημα (για να διαφθείρει και το άλλο μισό τα επόμενα χρόνια). Πραγματικά και με αυτή την κυβέρνηση, «είναι λογικό και δεν αλλάζει».

ΥΓ. Αυτοί οι καημένοι «κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων», μάλλον δεν έχουν πολλά λεφτά πια (τους τέλειωσαν οι βαλίτσες) και για αυτό προβλέπεται σε ρύθμιση του νομοσχεδίου, όταν χρωστάνε στον ΕΟΠΥΥ να τα δώσουν σε δόσεις… Αυτό «είναι δίκαιο και έγινε πράξη» για να θυμηθούμε την προηγούμενη πετυχημένη βιντεοπροβολή του κυβερνητικού έργου.

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?